Quant al video: He recuperat un PC actual del mes de febrer i hi he trobat una anàlisi comparativa sobre els millors servidors de videostreaming disponibles pensant sempre amb serveis gratuits.
El que ja sabia : 1. Que el millor servidor gratuit amb molta distància al capdevant és VIMEO www.vimeo.com 2. En segona, tercera i quarta posició hi ha JAYCUT www.jaycut.com DAILYMOTION www.dailymotion.om BLIP.TV blip.tv respectivament
El que no sabia: 1. Que en prestacions, el servidor Jaycut passava per davant a Dailymotion 2. Que hi havia un bon nombre d'altres servidors de video dels quals ni tan sols n'havia sentit parlar:
Break www.break.com Dalealplay www.dalealplay.com Guba www.guba.com Live Video www.livevideo.com Megavideo www.megavideo.com Photobucket www.photobucket.com
i bé, de fet ... queda demostrat que ho calia.
Quant a la música: Mita J* em va fer descobrir el servei blip.fm, que a més de ser gratuit aporta moltes altres satisfaccions. Buscant les teves cançons preferides et vas composant la teva pròpia llista personal de música e tota mena: jazz, clàssica, reagge o rock ! En l'argot del servei, blipar una cançó és triar-la personalment, i afegir-la a la playlist, però també es poden "xuclar" cançons d'altres DJs , és a dir, de d'altres membres abonats al servei, clicant simplement sobre una icona per reblipar la musiqueta.
Per allò de la lei de Murphy, no hi h hagut manera de trobar-hi unes quantes de les meves musiquetes que em faria molta il·lusió trobar, però val a dir que els aspectes positius són infinitament superiors als petits detalls negatius... com el fet que de tant en tant, en clicar sobre una cançó, apareix un frustrant missatge de "no disponible".
Ente les moltes gràcies que té blip.fm us en presento algunes: 1. La meva playlist a Blip.fm, en el seu estat actual és aquí: blip.frm/sgironaroig 2. Veureu que fins i tot ofereixen la possibilitat de generat un codi per inser-lo en webs o blogs. Gràcies ! 3. Ens deixen escollir entre escoltar la llista de reproducció sencera de més antiga a més recent o en ordre invers, de baix a dalt, però es que, a més, 4. ens deixen moure de lloc les cançons, que queden emmagatzemades per ordre cronològic de la nostra tria. 5. Avui mateix hi he descobert una cantant brasilera, Adriana Calcanhotto que em fa molt de tilín! 6. Tot plegat, i per aquest preu insuperable,... em sembla un gran què...
Tinc una dotzena de DJs preferits que vaig clicant de tant en tant per veure si trobo entre les seves llistes -alguns són de xifres astronòmiques- alguna cançó que em cridi l'atenció. Tinc també una desena de "seguidors" de la meva llista de reproducció que em fan sentir acompanyat i tot. Un gran servei, que us recomano, vaja.
El plaer complet el trobo ara compartint amb vosaltes aquesta informació, valgui el que valgui, tot dient-vos que mireu si hi ha res que encara no sapiguessiu i us pugui interessar. S'admeten consells i informacions complementàries ;-)
L’amic Emilio, convidant-me a anar a fer uns tallers de TICE aplicats al FLE a Santiago de Compostela allà a principis de desembre del 2008, va desencadenar un petit tsunami amb uns efectes col·laterals positius que encara duren ara.
El desembre es va iniciar allò que al febrer va acabar sent un gran descobriment. Em va parlar del poeta i cantautor gallec Luis Emilio Batallán que havia musicat el poema Ahí ven o maio.
Vam trobar a INternet un videoclip a Youtube on es veuen velles imatges entranyables de les festes del Maios de 1931 i 1934, i després d’altres de molt més recents on es mostra com es munten al carrer aquells ninots cònics, enflorats i enfruitats, envoltats pels noiets amb bastons a les mans que fan servir per a realitzar els balls i marcar el ritme, tota una litùrgia pagana que es remunten lluny en el temps.
Em va explicar en David Garcimartín queOs Maios són unes escultures florals que tenen el seu origen en les festes celtes en honora la primavera comuns a diveros pobles celtes, especialment a les festes irlandeses que se celebren també el primer de maig.
Ala webGalicia espalladahivam trobar un treballforça interessant on s’explica molt bé tot això:
"El Ciclo Anual Festivo en el Mundo Celta. Por Santiago Bernárdez Martínez. Estudiante del curso de "Especialización en Estudios Célticos" 2002-2003 de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo. Para el Profesor D. Fernando Alonso Romero (Módulo de Etnología Celta)."
Allà s’hi pot llegir que dins de les festes que puntuen l’any celta, hi ha la festa del primer de maig o festa de Beltane, o Beltane, o Bealtaine (en gaèlic irlandés), Bealtuin (en gaèlic escocès), Calan Mai (en galés, semblant ja al terme gallec de Calendas Maias...
“ El primero de mayo.
Este día de fiesta era llamado Beltaine, probablemente en dedicación al dios Belenos aunque hay quien le atribuye el protagonismo de esta festividad a Cernunnos. Mientras sabemos que "tene" claramente significa "el fuego", no está tan claro si "Bel" es referido a Belenos, un dios pastoril de las Galia, o es "bel", que vendría siendo "brillante" en proto-celta. Aunque el legendario poeta galés Taliesin habría dicho que: "Beltain es una fiesta consagrada al dios Belenos, "Aquel Brillante".
De aquellos fuegos sagrados eran reencendidos todos los fuegos de los hogares, así se conseguían bendiciones de la misma forma que en Samhain. La gente y los ganados saltaban entre las hogueras en un ritual simbólico de purificación y protección. Era entonces que se podía ver un futuro inmediato de vida más fácil y fructífera por lo que la celebración tendría un carácter más lúdico que las dos anteriores. El Beltaine marcaba el principio del verano celta y su significado era más bien el opuesto a Samhain.
Lo más común serían los "Maios figurativos", estos por lo General serían grandes figuras de ornamento vegetal y forma cónica alrededor de las cuales se cantan coplas críticas y/o de homenaje a la reina o el rey del mayo.”
Tot això per anar a parar al començament: l’ Emilio em resumia tot el poema de L.E. Batallán en una estrofa d’aquelles que, una vegada escoltada, ja no s’oblida mai més:
Ahí ven o maio de frores cuberto…. puxéronse á porta cantándome os nenos; i os puchos furados pra min estendendo, pedíronme crocas dos meus castiñeiros.
Pasai, rapaciños, calados e quedos; que o qué polo de hoxe que darvos non teño. eu són vos o probe do pobo gallego: pra min non hai maio, pra min sempre é inverno!
Cando eu me atopare de donos liberto i o pan non me quiten trabucos e préstemos, e como os do abade frorezan meus éidos, chegado habrá estonces o maio que eu quero.
Queredes castañas dos meus castiñeiros? cantádeme un maio sin bruxas nin demos: un maio sin segas, usuras nin preitos. sin quintas, nin portas, nin foros, nin cregos.
Aquell passatge concret ens recorda un dels temes del Halloween anglosaxó: els nins passant per les cases -com aquí per caramelles- demanant alguna almoina: dolços o monedes, el famós “trick or treat”. I és en aquest context que apareix la meravellosa estrofa on diu:
Passeu, passeu, però sapigueu que no us puc oferir res…
Sóc el pobre més pobre de tot el poble gallec…
Per a mi no n’hi ha de maig
Per a mi sempre fa hivern
Sé segur que en el meu cap ho vaig associar a aquells contes de pobres que de petit m'explicava la meva iaia, el conte d'en Peret de rescallengües, aquella família tan pobra tan pobra que no tenia gairebé res per subsistir. Només un pernilet per Nadal. I quan el pobre que venia a demanar almoina va sentir aquelles paraules li va dir a en Peret que ell bé que se'n deia de Nadal, i que per tant, ja li podia donar el pernilet ! L'humor florint sobre coixins de pobresa, d'ignorància i d'ingenuitat, per acabar amb rebrots d'astúcia, coratge i sang...
De la cançó d'en Batallán jo vaig voler treure'n una idea de força consistent a imaginar el vers contrari: Per a nosaltres, habitants del primer món, de fet el que no tenim és hivern, per a nosaltres tot és maig…totes ens ponen ... i aquesta ideano deixa de ser l’equivalent salvatià dels versos antològics “primavera d’hivern, primavera d’estiu, i tot és primavera...” només que molt menys poètic, i molt mésdramàtic.
Bé això sembla que ha estat així fins l’arribada d’aquesta crisi que ho trasbalsa tot i que pot seguir transformant completament, i de manera irreversible, el tipus de vida arauxada que hem anat seguit fins ara, conreant la irracionalitat, durant els darrers 15 o 20 anys.
Tanmateix, el més important és el que tot això m'ha comportat a nivell personal: tu, Emilio, i Gabriela; Gabriela i tu. La feina ben feta als tallers; el contacte amb col·legues més joves; Santiago i el museu Pedagóxico de Galicia; el barri de la Catedral; la biblioteca de la Universitat i la copa al Parador; Ferrol i les drassanes d’Astano; la nostra amistat i les circumstàncies que em van permetre d’estrendre-la a la de la dama de Sar, LVH, ànima bessona i amb qui tinc la sensació d'entrendre'm perfectament, tot plegat fou ja un "Maio" en ple hivern, i una gran joia poder gaudir-ne tan intensament.
És tot aquest conjunt de records i de vivències que ha trenat tot un immens ram de flors que jo volia penjar sobre el nostre “Maio” particular, justament avui dia 1 de Maig del 2009, per tal que el nostre sigui el tòtem pagà més bonic de tots, un déu vestit de flors i de fruits d’amistat sincera i perdurable.
M'han enviat des de Madrid un missatge xifrat que reprodueix o bé una conversa telefònica entre un parell d'alts responsables del PP estatal, o bé una conversa de despatx ministerial, o de despatx autonòmic de la C.A. de Madrid, o bé entre elements descontrolats de les màfies madrilenyes...
"(...) Esa derrota del Real Madrid esta tarde ante el Barça, tan humillante para media España y tan excitante para los periféricos nos va que ni pintada, porque nos permitirá poder rebajar la financiación a los catalanes en varios miles de millones de euros. Lo concretamos la semana que viene... No hay desgracia que por bien no venga (...)" (Ànonim madrileny 2.04.2009 al vespre)
Com us podeu imaginar, el meu contacte, una mena de mosca a la pared que tot ho escolta i tot ho sap, no em precisa ni qui ho ha dit ni d'on ha aconseguit aquest scoop preocupant, ni amb quins mitjans ;-). Els espies funcionen així, són discrets per definició.
Esperem que des dels despatxos de la Generalitat fins als de la Casa Gran del catalanisme, i des dels despatxos de les CUP fins als dels PPC (a no confondre amb Partit Parcialment Comunista ;-) prenguin bona nota d'aquesta dada objectiva i siguin capaços de crear estratègies per fer front a aquesta nova agressió que s'està coent a les més altes instàcies governamentals, carregant-la a compte de l'excitació al·lucinògena que provoquen els triomfs opiaciofutbolístics.
Compte, que aquella gent no fan servir vaselina ! Qui avisa no és traidor. Queda dit !
_____________________________
PS . Per alguna estranya associació mental, em venen al cap aquests versets... Hauré de mirar d'esbrinar quina relació tenen amb el que deia més amunt... s'admeten interpretacions.
Qui serà que no dirà en veure com s'estarrufa Qui serà que no dirà... Plantem-li la llufa? Plantem-li, ja està!