30.10.09

Més debat sobre el llibre electrònic, Internet i el llibre paper

Copio - enganxo el que rebo del Monde d'avui 30 d'octubre

"DÉBATS : LE LIVRE SURVIVRA-T-IL À INTERNET ?
E-book, la grande braderie.
Les nouveaux accès aux textes ne doivent pas faire oublier les droits de l'auteur et du liseur, rappelle Antoine Gallimard, le PDG des éditions Gallimard.
Il ne faut pas édifier de ligne Maginot.
La lame de fond numérique n'a pas encore déferlé sur la chaîne du livre, mais tous les signes précurseurs sont là, souligne Bruno Racine, le président de la Bibliothèque
nationale de France.
Tout ce qui est solide se dissout dans le numérique.
Pour Rémy Toulouse, le directeur des éditions Les Prairies ordinaires, la lecture attentive et critique est menacée de marginalisation."

Bé, efectivament cal prendre's seriosament la revolució total que suposa el llibre digital, i cal prendre's igualment en serio les conseqüències económiques que tindrà la progressiva implantació de l'ebook.

Ara bé, no estic del tot d'acord amb en Rémy Toulouse. No crec que la lectura crítica i atenta estigui amenaçada. La seva és una afirmació exagerada i probablement interessada.

"La verdad es la verdad, dígala Agamenón o su porquero" (Feia dir Machado a Juan de Mairena ).
El mateixpodem afirmar nosaltres e l'estupidesa. Un es pot dit Rémy Toulouse i vessar-la completament!

Fa molts anys que tots llegim de tot a les pantalles dels ordinadors. Té sentit dir ara que tot el que estem llegint a la pantalla no serveix per a res, que pel fet de llegir en pantalla perdem capacitat decomprensió i de raonament crític ? No al dedicar-nos gaire estona a contradir aquest Rémy.

Dubto que jo canviï el format paper pel format electrònic de la nit a l'endemà, però no em penso negar a llegir un llibre en format electrònic com si fos una aberració!

Són els escarafalls que s'han fet sempre des de fa anys davant de les novetats i l'evolució de les tecnologies. Però es va veient que tot ni la televisó ha matat el cinema ni Internet matarà el llibre. Els suports cuturals es transformen però la cultura es manté. O així cal esperar-ho, oi?

___________________

Enllaços

L'avenir numérique du livre par Roger Chartier (Le Monde).

El futuro del libro, en un mundo digital

Pas de SMIC pour les écriveurs numériques

_