12.5.07

Jocs Florals de Barcelona 2007. Annex 1

Annex 1 al post Dipofilo II 307

Notes de premsa:


BARCELONA/VALENCIA, 7 May. (EUROPA PRESS) - La escritora valenciana Maria Josep Escrivà i Vidal ha ganado el premio de poesía Jocs Florals de Barcelona 2007 por la obra 'Flors a casa' y se convierte en la nueva Poeta de la Ciudad, según informó el Institut de Cultura de Barcelona.

Escrivà (El Grau de Gandia, 1968) es licenciada en Filología Hispánica y doctora en Filología Catalana por la Universitat de Valencia. Ha publicado, entre otras obras, 'Remor alè', 'El curt camí dels anys', 'A les palpentes del vidre' y 'Tots els noms de la pena'.

A la edición de este año se han presentado un total de 66 trabajos y la entrega del galardón tendrá lugar mañana en el Ayuntamiento de Barcelona, en un acto en el que se leerán algunos de los poemas incluídos en el 'Resum poètic de l'any 2006'.

En la pasada edición se renovaron los Jocs Florals de Barcelona, otorgando un único premio de poesía y convirtiendo al ganador, Jordi Valls, en el Poeta de la Ciudad. Durante estos doce meses, Valls ha participado en numerosos actos relacionados con la poesía y Barcelona.

07/05/2007 18.21
Llibres // Barcelona

Maria Josep Escrivà guanya els Jocs Florals de Barcelona amb el poemari "Flors a casa"

mida del text

L'escriptora Maria Josep Escrivà i Vidal ha guanyat el premi de poesia Jocs Florals de Barcelona 2007 amb l'obra "Flors a casa". D'aquesta manera, segons ha informat l'Institut de Cultura de Barcelona, s'ha convertit en la nova Poeta de la Ciutat. Escrivà, que ha estat escollida entre 66 aspirants, és llicenciada en Filologia Hispànica i doctora en Filologia Catalana per la Universitat de València. Ha publicat, entre altres obres, "Remor alè", "El curt camí dels anys", "A les palpentes del vidre" i "Tots els noms de la pena".

Escrivà, nascuda l'any 1968 al Grau de Gandia, rebrà el guardó aquest dimarts a l'Ajuntament de Barcelona. A l'acte es llegiran part dels poemes inclosos al "Resum poètic de l'any 2006".



Aquesta és la segona edició renovada dels Jocs Florals de Barcelona. L'any passat es va decidir atorgar un sol premi de poesia i convertir el guanyador, Jordi Valls, en Poeta de la Ciutat. Durant aquests dotze mesos, Valls ha participat en nombrosos actes relacionats amb la poesia i Barcelona.

DILLUNS, 07/05/2007 - 18:19h

Maria Josep Escrivà guanya els Jocs Florals de Barcelona

És la nova Poetessa de la Ciutat, gràcies a 'Flors a casa'

Maria Josep Escrivà (El Grau de Gandia, 1968) ha guanyat els Jocs Florals de Barcelona 2007 amb 'Flors a casa'. D'aquesta manera relleva Jordi Valls i esdevé la nova Poetessa de la Ciutat. Segons ha explicat a VilaWeb, el poemari parteix de la contradicció en què vivim: 'Som éssers privilegiats en un món que no ho és tant.' El lliurament del premi serà a les set de la tarda al Saló de Cent de la Casa de l'Ajuntament.

'Flors a casa' conté una quarantena de poemes estructurats en tres parts: 'El cànter' (el desig), 'La llum és l'expressió' (el dolor) i 'La casa sota la lluna' (el recer personal). Escrivà ha explicat que el llibre, que ha acabat fa un mes escàs, parteix d'una citació d'una poetessa polonesa: 'Perdoneu-me guerres llunyanes per portar flors a casa'. Diu: 'Sembla una contradicció, però representa el fet de prendre consciència que passen fets molt durs i dolorosos en àmbits llunyans, però que també tenim dret a cercar un recer particular. Les flors no són una frivolitat, perquè la natura ens ensenya que les plantes i les flors han de ser belles per a sobreviure, i aquesta també és la funció de l'art. La poesia sobreviu en un món que li és hostil'. També diu que el llibre és fet de poemes molt fragmentats, perquè li agrada de partir de petits poemes, de relacionar-los i de reincidir en els temes gairebé com una obsessió. 'I en aquest llibre hi tracto el dolor de l'ésser humà i del desig com a antídot i com a motor per a tirar endavant. També parlo de la poesia com a recurs de supervivència, i de la natura.'



'Els Jocs Florals és un premi que sempre m'havia fet moltíssima il·lusió, però em pensava que no el guanyaria mai. M'ha deixat molt sorpresa. És la primera vegada que m'hi presento. També m'hi he presentat perquè els premis són una via per a poder publicar un llibre i promoure'l. Per mi publicar 'Flors a casa' a Barcelona i en una casa com Edicions 62 és un fet molt important.'

Fins ara Escrivà ha publicat tres poemaris. Dels dos primers, se'n sent molt llunyana, 'Remor alè' (3i4) i 'A les palpentes del vidre' (Columna). El darrer, 'Tots els noms de la pena', el va publicar el 2002 a l'editorial Denes. També ha publicat, juntament amb Pau Sif, l'antologia 'Ai València! (Poemes 1017-2002)' (Edicions 96), que recull poemes que tenen per tema és València i es converteix en un recorregut històric de la ciutat.

Maria Josep Escrivà és llicenciada en filologia hispànica i doctora en filologia catalana per la Universitat de València. Entre més coses, fa classes de llengua catalana a treballadors de l'Ajuntament de Dènia.

L'any passat es van reformar els Jocs Florals de Barcelona i es va crear la figura del Poeta de la Ciutat. A més, enguany el poeta Jordi Julià ha preparat un 'Resum poètic de l'any 2006' i el llegirà. A partir d'aquest balanç, alguns poetes com Montserrat Abelló, Màrius Sampere, Carles Camps Mundó, Marc Granell, Ponç Pons, Isidre Martínez Marzo i Jordi Llavina llegiran poemes seus.
Als assistents a l'acte, hom els lliurarà un opuscle amb la glossa de Julià i els poemes llegits.

Als Jocs Florals, que formen part de la Setmana de Poesia de Barcelona, s'hi han presentat enguany 66 treballs.



(Foto de Confiteor i Ramon Llopis.)



Pàgina principal > Notícies> Detall





» Versió per imprimir
» Enviar a un amic/ga






Maria Josep Escrivà guanya els Jocs Florals de Barcelona

publicat el 08/05/2007 a les 09:00 h.




L'escriptora valenciana es converteix així en la poeta de la ciutat


Maria Josep Escrivà i Vidal (El Grau de Gandia, 1968) ha estat la guanyadora del premi de poesia Jocs Florals de Barcelona 2007 per l'obra Flors a casa.

Escrivà és llicenciada en Filologia Hispànica i doctora en Filologia Catalana per la Universitat de València. Ha publicat, entre d'altres, Remor alè (premi Senyoriu d'Ausiàs March de poesia 1992, Tres i Quatre, València, 1993); El curt camí dels anys (premi Solstici de narrativa curta 1992, Ajuntament de Manises, 1994); A les palpentes del vidre (premi Marià Manent de poesia 1997, Columna, Barcelona, 1998); Tots els noms de la pena (Denes, València, 2002), i ha preparat, en col·laboració amb Pau Sif, l'antologia Ai València! (Poemes 1017-2002) (Edicions 96, Carcaixent, 2003).

També ha estat inclosa en diverses antologies i alguns dels seus poemes estan traduïts al castellà, l'italià i l'eslovè.

Al certamen d'enguany s'hi ha presentat un total de 66 treballs. El lliurament del premi té lloc aquest dimarts a les

19.00 hores, al Saló de Cent de l'Ajuntament. Durant l'acte també es llegiran, a càrrec dels seus autors, alguns dels poemes inclosos al Resumpoètic de l'any 2006 de Jordi Julià, entre d'altres, els de Montserrat Abelló, Màrius Sampere, Carles Camps Mundó, Marc Granell, Ponç Pons, Isidre Martínez Marzo i Jordi Llavina.

Uns Jocs Florals renovats

En la passada edició del 2006 es van renovar els Jocs Florals de Barcelona, atorgant un únic premi de poesia i convertint al guanyador, Jordi Valls, en el Poeta de la Ciutat. Durant aquests dotze mesos, Valls ha estat el Poeta de la Ciutat, participant en nombrosos actes relacionats amb la poesia i Barcelona. A partir d'ara, Maria Josep Escrivà agafa el relleu i es converteix en la nova Poeta de la Ciutat.