22.12.07

La muerte lenta de Luciana B. , de Guillermo Martínez 3/X

Com en una bona pel·lícula de suspens, la novel·la comença amb una trucada angoixada.

Aquest any, després d’haver vist i sentit a l’spot de la Marató de TV3 que una trucada pot salvar una vida, - vàries vegades al dia durant molts dies - els lector que llegeixin el llibre no podran evitar d’associar les dues idees. I efectivament, la trucada de Luciana al narrador, que és també escriptor, és la trucada d’una persona desesperada.

El capítol 1 és tot sencer un flash-back cap al passat, per recrear una situació que havia ocorregut deu anys abans.
Allà ja hi apareixen tots els principals protagonistes de l’obra. L’escriptor consagrat Kloster, de qui mai no sabrem el nom ; l’escriptor aspirant, el narrador de la història ; i Luciana B., de qui mai no sabrem el cognom, mecanógrafa hipereficient al servei de Kloster, a qui ell dicta les seves novel·les i ella les passa a l’ordinador.
El retall de fotografia de la portada del llibre-edició Destino- ens obliga a imaginar l’extremada bellesa de Luciana, de qui només veiem un coll llarguíssim i una pell finíssima, una fina cueta trenada i lligada que penja per sobre de l’espatlla dreta. N’hi ha prou, i de sobres, per imaginar la resta. Sensualitat extrema, erotisme pur.

Per “casualitat”, el narrador coneix algú que li recomana contactar amb Luciana, ara que Kloster fóra un temps de viatge i ella estaria lliure de feina durant unes setmanes.

“Le conté por teléfono lo que me había contado Campari al darme su teléfono, que debía devolverla intacta, y agregué que a mi pesar había cumplido.”


A la pàgina 29, que té només 5 línies, el capítol acaba ensenyant-nos una mà que toca el timbre de la casa de Luciana mentre es pregunta això:

“mientras miraba al bajar, en el espejo del ascensor, mi cara excavada por los años, no podía evitar preguntarme qué encontraria de ella al abrir la puerta.”


En aquestes condicions... es fa del tot impossible no tombar pàgina ràpidament i automàtica per començar a llegir l’inici del capítol 2. Així ho vaig fer...
_________________________

Catosfera 2008 X/100

En Toni Ibañez ha aconseguit muntar la taula literària de les Jornades de Granollers, Catosfera 2008 amb uns participants de vàlua que faran de la trobada un esdeveniment transcendent, tal com quedarà demostradíssim el dissabte 26.

Quant al tema del Blog literari Catosfera 2008 i del Llibre del Blog, veient que el nombre de blogaires frega els 100 o, probablement , a hores d’ara, ja va molt més enllà dels 100, es pot parlar de batalla guanyada sense disparar un sol tret: el somni de Sun–Tzu, èxit total. Tassa plena fins dalt. Hi suco una molla.

Ja podem anar pensant en més idees, amb més reptes importants i vàlids…
Toni, organitzem les miniponències per als blogaires literaris que assisteixin a les Jornades de Granollers. Muntem-ho, sobre tot, per fer virtualment presents a Granollers tots els blogaires d’arreu de la Catosfera que volent participar-hi però no hi podran assistir. Tinc pensat com es podria resoldre.

Hi ha un munt de “grans” obres que no demanen gairebé cap euro, només exigeixen que algú doni l’empenta inicial, que algú accepti el repte de fer-se’n responsable. Gent com nosaltres, per exemple.