3.11.09

França: Premis Goncourt i Renaudot 2009

Premis literaris Goncourt i Renaudot edició 2009.

Le Nouvel Observateur publica un article amb els guanyador de l'edició d'enguany d'aquests dos prestigiosos premis literaris francesos.
El premi Goncourt 2009 és per al l'escriptora Marie NDiaye, d'origen senegalès, per la seva novela Trois femmes puissantes.



El premi Renaudot 2009 és per a l'escriptor Frédéric Beigbeder per la seva novela Un roman français.
En un moment d'una entrevista que li fan, F. Beigbeder explica la seva satisfacció per obtenir un premi que fou guardó, en el passat, per obres tan importants com Voyage au bout de la nuit , de L.-Ferdinand Céline (1932) i per Les choses, de G. Perec (1965).

Sobre la guanyadora del Goncourt sabem ja que fou descoberta com a talent escriptòric des del 1985, per l'editor Jérôme Lindon de les Éditions de Minuit, quan ella encara estudiava a l'Institut i només tenia 17 anys. Això és un talent especial.

"Cette lectrice hors pair [l'actual directora de Les éditions de Minuit, Irène Lindon] est présente derrière les plus beaux et singuliers romans de cette rentrée : «Des hommes», de Laurent Mauvignier, et «la Vérité sur Marie», de Jean-Philippe Toussaint. Les deux ont d'ailleurs rejoint, sur les listes des meilleures ventes, «Trois Femmes puissantes», de Marie NDiaye, aujourd'hui publiée par Gallimard mais dont Jérôme Lindon a été, en 1985, le découvreur (de cette lycéenne de 17 ans, il aima et édita «Quant au riche avenir», roman suivi de six autres chez Minuit, dont «Rosie Carpe», prix Femina 2001)."



En una entrevista al NObs, Bernard Pivot -membre de l'Acadèmia Goncourt- apunta, a més, que per a aquesta edició del Goncourt, l'obra de Marie NDiaye va anar guanyant sempre per unanimitat del jurat per sobre de totes les demés novel·les presentades a concurs. Així doncs, sembla que Trois femmes puissantes té garanties absolutes de qualitat.

Reportatges, crítiques, i tot i més sobre aquest dos premis de referència a França, en aquesta adreça del NObs.

_________


Enllaços

Video. Entrevista exclusiva amb Marie NDiaye a Arte.tv
Interview : David Bornstein (ARTE, 02/11/2009)