Més debat sobre el llibre electrònic, Internet i el llibre paper
Copio - enganxo el que rebo del Monde d'avui 30 d'octubre
"DÉBATS : LE LIVRE SURVIVRA-T-IL À INTERNET ?
E-book, la grande braderie.
Les nouveaux accès aux textes ne doivent pas faire oublier les droits de l'auteur et du liseur, rappelle Antoine Gallimard, le PDG des éditions Gallimard.
Il ne faut pas édifier de ligne Maginot.
La lame de fond numérique n'a pas encore déferlé sur la chaîne du livre, mais tous les signes précurseurs sont là, souligne Bruno Racine, le président de la Bibliothèque
nationale de France.
Tout ce qui est solide se dissout dans le numérique.
Pour Rémy Toulouse, le directeur des éditions Les Prairies ordinaires, la lecture attentive et critique est menacée de marginalisation."Bé, efectivament cal prendre's seriosament la revolució total que suposa el llibre digital, i cal prendre's igualment en serio les conseqüències económiques que tindrà la progressiva implantació de l'ebook.
Ara bé, no estic del tot d'acord amb en Rémy Toulouse. No crec que la lectura crítica i atenta estigui amenaçada. La seva és una afirmació exagerada i probablement interessada.
"La verdad es la verdad, dígala Agamenón o su porquero" (Feia dir Machado a Juan de Mairena ).
El mateixpodem afirmar nosaltres e l'estupidesa. Un es pot dit Rémy Toulouse i vessar-la completament!
Fa molts anys que tots llegim de tot a les pantalles dels ordinadors. Té sentit dir ara que tot el que estem llegint a la pantalla no serveix per a res, que pel fet de llegir en pantalla perdem capacitat decomprensió i de raonament crític ? No al dedicar-nos gaire estona a contradir aquest Rémy.
Dubto que jo canviï el format paper pel format electrònic de la nit a l'endemà, però no em penso negar a llegir un llibre en format electrònic com si fos una aberració!
Són els escarafalls que s'han fet sempre des de fa anys davant de les novetats i l'evolució de les tecnologies. Però es va veient que tot ni la televisó ha matat el cinema ni Internet matarà el llibre. Els suports cuturals es transformen però la cultura es manté. O així cal esperar-ho, oi?___________________
Enllaços
L'avenir numérique du livre par Roger Chartier (Le Monde).
El futuro del libro, en un mundo digital
Pas de SMIC pour les écriveurs numériques
_
2 comentaris:
Hola Sani,
Estic completament d'acord amb el teu últim paràgraf. La prova és que, per posar un exemple, avui dia la ràdio continua tenint milions d'oients a tot el món.
Sí que penso, però, que en general la pantalla de l'ordinador afavoreix la lectura en diagonal (no és tan còmode com el llibre). Suposo que l'èxit o fracàs dels lectors de llibres digitals (e-readers o com es diguin) dependrà de si són capaços de fabricar-los d'una manera que no cansin mai la vista i que tinguin un funcionament molt intuïtiu. (Potser els que es venen actualment ja són així, no ho sé perquè encara no n'he tingut cap entre les mans). En tot cas, és claríssim que el contingut és el més important i que la resta només és qüestió de suports i formats.
Salut i fins aviat!
S.
No és la tele qui ha mata el cine, són els pirates que es descarreguen les pelis i ja no van a les salas; resultats, només es programen pelis pels teenagers ue hi van perquè estan entre ells i surten de casa. El e-book no matarà el llibre, ho farà Internet quan es posi en línea un llibre escanejat en pdf que tothom podrà descarregar de franc. Llavors, els editors plegaran si no troben una mena de tinta que no es deixi ni fotocopiar ni escanejar. Dit això, falta molt perquè l'estri sigui lleuger, llegible, de bateria que no s'acaba. Ja treballem amb e-books, i ja sabem que no te'ls pots endur al llit, al tren o a la platja; però llegim en pantalla i sabem que és cansat i desagraït i que no hi ha res que sigui tan sensual com un relligat cuidat, un paper de qualitat i una tipografia artística. Ja sé que no ho aturarem, però trobarem a faltar els Pléiäde, els llibres d'art, i pels petits, els llibres de contes de fades plens de colorins.
Publica un comentari a l'entrada