13.1.09

Ateus i Papanatos

"Probablement només hi ha una error més gran i greu que ser ateu: és ser monoteïsta."

Es patètic i ridícul veure que després de tants mil·lenis de cultura, després d’haver descobert l’ ADN i arribat a la Lluna, dos dels grans errors de la Humanitat s’enfrontin ara per mitjà de missatges enganxats als autobusos.

És ben sabut -probablement- que del nucli de la Terra fins a l'estrafosfera i més enllà tot és ple de divinitats. Es pot negar la realitat o virtualitat real dels déus que segueixen?

Amon o Ammon
Anubis
Apis
Aton
Bastet

Bès.
Chou.
Edjo
Geb
Hathor
Horus
Imhotep
Isis
Khepri
Maet
Nekhbet
Nephthys
Nout
Osiris
Osiris-Apis
Ptah
Ptah-Soker
o
Rê-Harakhtes
Sakhmet l
Seth
Sobek
Taoueret
Thot

Apollon o Phébus
Aphrodite (Vénus)
Arès (Mars)
Asclépios (Esculape.
Artémis (Diane)
Athéna (Minerve)
Cronos (Saturne)

Déméter (Cérès)
Dionysos (Bacchus
Éole
Éos (Aurore)
Éros (Cupidon)
Héphaïstos (Vulcain)
Héra (Junon)
Hélios
Hermès (Mercure)
Hestia (Vesta)
Perséphone
o Coré (Proserpine)
Poséidon (Neptune)
Zeus (Jupiter).

Chicomecòatl
Quetzalcòatl.
Huitzilopochtli
Mictlantecuhtli
Ometeotl.
Tezcatlipoca.
Tlaloc.
Tonantzin.
Xipe Topec
Ah Puch
Chac
Hunabku
Itzamnà
Ixchel
Yumkaax
Inti.
Viracocha

Balder
Fenris
Freyr
Freya
o Freyja
Frigg
o Frigga.
Hel
o Hela
Heimdall
Loki
Njörd
Nornes
Odin
Thor
Tyr

I els 33 milions de déus de l'India i els que queden encara per descobrir: a les selves de l’Amazones, de Nova Guinea, al bell mig de l’Atlàntida, a Mart, i als milions de móns que formen la Via Làctea.

És tan insult a la intel·ligència negar l’existència dels déus com emperrar-se en que només n’hi ha un, que no té ni nom ni cara coneguda, i pretendre, a sobre, que veient les atrocitatst de les que són capaços els homes els deixa fer el que volen i s’ho mira des de "dalt" enfotent-se'n.

I què dir del ridícul masclisme monoteïsta ? On són les feministes per reclamar la feminitat de la deessa monoteïsta? Al cap i a la fi, si torturat fins a la mort hagués de reconèixer que hi ha un sol déu vertader, crec que ho faria com Copèrnic, afegint : "E pur ...é una madonna!"

Què en fan de mal, alguns contes mal explicats! Està tot per reescriure! En comptes de déus malvats que han d'arrencar costelles i enredar el personal amb pomes enverinades prefereixo ls rondalles que ens parlen de Deesses marasses, bondadoses i ubèrrimes... No té color !

Que visquin els déus i les deesses! Trieu els vostres, i tants com vulgueu, que en sobren, i no us preocupeu, perquè PROBABLEMENT ells ja saben que, feu el que feu, cregueu el que cregeu no ho podreu ser gaire feliços, i per poc temps:
"Recorda que són quatre dies. Això és el que hi ha", va dir un d'ells !

Diví!

______________________

PS.

Precisió important: "probablement" és una paraula que val molt més que no pesa. He llegit que afegir aquest adverbi a costat d'una afirmació permet a l'autor de l' afirmació escapar de penes de l'infern. La diferencia és d'una magnitud quasi infinita: La cervesa Carlsberg ha pogut escapar durant molts anys qualsevol judici que pretengués impugnar la veritat afirmada.

Nosaltres som modesos i no pretenem disposar de cap veritat total. Per això estem disposats a afegit la paraula "probablement" allà on calgui. Fins i tot podem reconèixer que els monoteïsmes són probablement una de les fonts de desgràcia i mort més grans de la història de la humanitat. O tan sagnants com els politeïsmes més mortífers i aberrants.

________________

_____________

8 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

"Pobrablement", l'has encertada!
A Anglaterra no van posar el "probablement" i això ha dut a judici els promotors perquè demostrin que Déu NO exiwteix. Com si es pogués demostrar el contrari! (encara que tu diguis que n'hi milers). Déu no deixa de ser una invenció de l'home (i de la dona) i tindrà la forma i la fórmula d'aquells que el vilguin defensar. I no seré pas jo qui ho faci. Per mi, no hi ha més Déu que el veídedalt, que regna al seu replà i vol estar a bé amb tota la resta de la humanitat. Tan fàcil i difícil com això.

Francesc Puigcarbó ha dit...

un ateu mai diria probablement, simplement afirmaria rotund Déu no existeix.
Ah! a la llista de Déus m'hi falten Jose Maria Aznar i Maradona

Montse ha dit...

Quan vaig estudiar Hª d'Amèrica em va quedar gravada Chalchiuhtlicue, "La de la falda de jade", la deesa de l'aigua de la vida, venerada, entre altres, pels pescadors. Em va impressionar el fet que per saciar la seva fam calien sacrificis humans amb nens.

Quetzalcoàtl, la serp emplomada, també em va marcar força!

però, què faig, jo, parlant de déus, eh? eh? eh?

Unknown ha dit...

Hola Veí,
Jo no dubto que ets un déu del teu replà i president de la república independent de casa teva ;-)

Sí, aquest "probabalement" permet d'aturar el mal rotllo de qualsevol energúmen amb pseudoretòrica vaticana...
Que duri ;-)

Unknown ha dit...

Ui, i tant! I tant d'altres, el de Gavà i el Mecagum ... Són munió. Jo ho tinc ---probablement --- molt clar:-)

Unknown ha dit...

Hola Montse,

Això dels déus azteques sanguinaris ho va estudiar i explicar força ben explicat o com a mínim de manera versemblant en Marvin Harris! a tota la seva obra.

Per a mi va ser un descobriment de grn magnitud llegir aquestes tres obres.

# 1971 Introducción a la antropología general , primera edición española en Alianza, en 1981. Ha tenido varias ediciones posteriores con importantes cambios y actualizaciones.
# 1974 Vacas, cerdos, guerras y brujas. Los enigmas de las culturas. Edición española en Alianza.
# 1977 Caníbales y reyes: Los orígenes de las culturas, ediciones españolas en Argós Vergara y Alianza.

Cal parlar de tot, Montse...
Som divins però res del que és humà ens ha de ser aliè :-) (Sani Girona dixit)

Anònim ha dit...

Collons, si que sabeu. L'humanitat fent-se la gran pregunta i la resposta la tenim aquí. Chapeau.

Unknown ha dit...

Hola Pafiam,

Co has vist hem tingut la prudència de posar probablement ... per tot arreu.

Sí, la desgràcia és que aquí ens han volgut enredar amb un sol déu que a més de no existir s'atreveix a negar l'existència d'un Olimp plre de Déus reconeguts per millons d'ésser humans arreu del planeta ...

És un insult a la intel·ligència voler negar l' existència de totes aquestes miríades de déus que han fet viure i morir els homes i les dones durants desenes de milers d'anys !