19.8.07

Turistes, pelegrins i meques laiques 3/7

Les meques laiques.
Una vegada us hagueu instal·lat a l'hotel, cal decidir-vos o bé pel farniente total o bé per començar a moure-us i no parar. La llista de meques de visita obligada conté com a mínim totes aquetestes:

  • La ciutat de Playa de Carmen i el seu gran carrer comercial, la 5a avinguda:





  • la visita de Cancún, Isla Mujeres i Cozumel:


  • dos parcs temàtics: Xel-Há i Xcaret:


  • tres centres maies que cal no perdre's: Tulum, Cobá i Chichén-Itzá, declarat récentment "meravella del món":
  • Cal incloure també, necessàriament, la visita d' alguns dels grans cenotes de la regió, anomenada Quintana Roo, com els que hi ha a Hidden Worlds o els que hi ha prop de la carretera de Tulum a Cobá: Gran Cenote o Calavera o els que hi ha una mica més al sud, als que s'hi accedeix des de l'autovia de Tulum a Chetumal, que és capital regional.
  • Nosaltres hi vam afegir tam l'anada en jeep des de l'hotel fins a l'extrem est del parc natural Sian Ka'n, reserva de la biosfera, és a dir fins a Punta Allen, que és un poblet d'uns 300 o 400 habitants, i que és un dels "land's ends" del món.



Tota la propaganda publicitària convida a oblidar el farniente i a seguir vivint amb l'estrès i les incomoditats de les temperatures tropicals a patir en les excursions a totes aquelles meques laiques de visita obligada. I així, des d'un punt de vista econòmic, la relativa baratura d'una estada en règim de "tot inclòs", s' incrementa a raó de 60 fins a 100€ per persona i dia, sense parlar de les petites o grans despeses en compres de regals i matèries vàries que cadascú estigui disposat a fer.
Però ja sabem que pot ser considerat de mal gust de parlar de diners quan el que cal és posar l'acent en la meravella dels llocs de platges de sorres blanques i aigues amb tots els tons de blau i verd, envoltades palmeres i de selva tropical, cal que insistim en el somni de felicitat que ens proporcionarà nadar entre peixos de colors i veure, a sota, pedres i corals ...

Ho imaginem immens però tot al nostre abast i sovint també tot per a nosaltres sols, mentre que, en realitat, anem sempre en grups nombrosos, en una mena de processó, pels pocs llocs marcats com a oberts, accessibles, permesos. El que són immenses i nombroses... són les zones marcades com a prohibides per protegir els espais de la tendència a la depredació de les miríades de turistes que viatgen a la Riviera Maia...