17.7.08

Citem (sic) : Felip Puig i exigències de purisme fonètic


3cat24.cat

Polèmica per les declaracions de Felip Puig dient que Montilla destrossa el català Actualitzat a les 20:56 h 17/07/2008

El número dos de Convergència Democràtica, Felip Puig, es disculpa per haver dit que el president Montilla destrossa el català, però manté que la màxima autoritat del país hauria de tenir el mateix nivell de llengua que es demana als funcionaris. Ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. També en declaracions a aquesta emissora, el secretari d'organització socialista, José Zaragoza, ha respost que declaracions com les de Felip Puig no contribueixen a fer de Catalunya un sol poble.

El secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya va sortir ahir força enfadat del Ple del Parlament. El motiu, segons les seves pròpies paraules, va ser "constatar una vegada més" que el president Montilla "destrossa" el català. Tractant-se del president -va afegir- això no passa en cap país del món. "M'he posat de mal humor perquè ni tan sols llegint és capaç de tenir una mínima dicció i pronunciació correcta de la nostra llengua", va afegir Puig.Unes declaracions aquestes que van aixecar força polseguera, sobretot en un moment en què la qüestió de la llengua està sent molt debatuda arran de la publicació, fa unes setmanes, del manifest del castellà, que tan criticat ha estat des de Catalunya. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", lluny de retractar-se de les seves declaracions, Felip Puig ha insistit a dir que al president de la Generalitat se li hauria d'exigir el mateix nivell de català que als funcionaris.

Web ICV 17/07/2008

ICV considera “inacceptables” i “injustes” les declaracions de Felip Puig sobre el català de Montilla

El portaveu parlamentari d’ICV-EUIiA, Jaume Bosch, ha lamentat avui les
declaracions del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, que ahir va
afirmar que el president de la Generalitat, José Montilla “destrossa el català”.
“Les afirmacions de Puig són inacceptables i injustes”, ha dit Bosch alhora que
ha remarcat que són “totalment contràries a les tesis catalanistes que volen
animar als ciutadans a parlar català encara que puguin trobar dificultats en
expressar-se en la nostra llengua”. “Són inacceptables però també són injustes
ja que l’esforç de Montila per millorar el català és conegut igual que la seva
defensa de la normalització lingüística”, ha continuat Bosch en el mateix
sentit. “És una evidència que la Casa Gran del Catalanisme és estreta, petita i
excloent”, ha afegit. Finalment, Bosch ha fet una crida a CDC perquè es plantegi “si el número dos del partit pot emetre opinions com les del senyor Puig” i li ha exigit que rectifiqui i demani disculpes.

4 comentaris:

Josep M Comajuncosas ha dit...

La compassió no és una excusa per la incompetència. Si aquest senyor Montilla que exerceix de President de Catalunya no és ni competent en la llengua del país, no vull saber fins a quin punt excel·leix en altres menesters tan o més complexes de gestionar.

Que parli el català com el parla envia un missatge inequívoc: pots viure vint anys aquí i seguir parlant el català de forma patètica perquè se sobreentén que és una llengua institucional i que el dia a dia el vius en castellà. Aquest és el missatge que transmet i el que volen que acceptem que transmeti.

Dels polítics sovint hom es conforma amb què parlin bé i siguin bons actors, però és que ni això...

Quan al Felip Puig, noi, el purisme fonètic no hauria de ser motiu de confrontació amb allò del políticament correcte. Primer, el greu són les enormes bosses de guettos hispans sorprenentment refractàries a qualsevol integració al país. Si no esclata és simplement perquè nosaltres som bilingües. I segon, ja em cansa que quan algú diu una petitesa com aquesta se li llencin les feres com si hagués comès un crim. Som uns fanàtics del purisme en les declaracions.

miquel ha dit...

Estic fins als dallonsis de les declaracions dels polítics sobre els altres polítics.
Menys llengua, fins i tot si té raó, i més el que els toca.

I si es tracta de llengua, estic disposat a fer un llistat d'incorrecions del senyor Puig (de la llengua oral, és clar, que de l'escrita ja té corrector).

Aquest serà un país normal quan se'ns en foti com parlem la llengua, és veritat. Jo ja no ho veuré ni ho sentiré.

I comparteixo en part el pensament de josep m en el primer paràgraf.

Anònim ha dit...

El president de la Generalitat hauria de parlar en català i en castellà correctament atès que són les dues llengües oficials de Catalunya. Tampoc seria cap disbarat que també parlés anglès fluidament.
Tanmateix, algú pensa que el model de llengua que feia servir Jordi Pujol era el més adient?
Salutacions

Lescar

Júlia ha dit...

Tot plegat portaria molt lluny, sobre 'quin' català -o castellà- és el bo. Llevat de polítics elitistes anglesos antics, molts dirigents polítics no han excel·lit pas en la qüestió lingüística, per cert. Una cosa és que t'agradi o no Montilla, l'altra que 'ara' que ha millorat força -segons la meva opinió- se li faci aquest retret que no fa res més que afegir llenya al foc.

Per cert, molt professoràt 'àdhuc' de llengua catalana no passaria un examen seriós oral i escrit, i ja no vull parlar dels mestres de primària. Per no incidir en el llenguatge dels mitjans, ja des dels temps convergents, la tele nostrada va passar del purisme exigent al 'tot per l'audiència'. No és cap consol però tampoc el castellà és el que era ni de bon tros.

Cap geperut és veu el gep i sempre has de ser emmascarat per una paella.