24.1.08

Metablogositats. 1/10 El terme també fa el monjo: Blog o Bloc.

Aquesta vigília de les Jornades de Granollers encara m'han donat un nou element per parlar i posicionar-me en aquest enfrontament terminològic entre BLOG i BLOC per designar allò que arreu del planeta es coneix com a BLOG.

Al reportatge de l'Internauta en què Vicent Partal entrevista a Marc Vidal, aquest, durant l'entrvista que teé lloc a Granollers utilitza diverses vegades el teme blog, i així apareix també sobreimpresionat en els subtítols; però el mateix Marc evita parlar de blogaires i parla de blocaires o de bloggers.
Curiosament mai no apareix enlloc el terme blocosfera, ni sona bloquejar ni blocar ... o molt imperceptiblement: "C'est mauvais signe, signe que le tableau est mauvais".

Alguns pocapenes van riure en llegir que a les Jornades de Granollers es començaria debatent aquest aspecte important, per desgràcia, de la BloGosfera i concretament de la blogosfera catalana.
Dic "per desgràcia" perquè em sembla penós i una mica patètic que una vegada més, en un país petit necessitat sempre del màxim de cohesió, apareguin persones que provoquin efectes separadors, divisors, enfrontadors ... i el pitjor de tot és que aquest factor distorsionador sigui completament innecessari.

He llegit ja el perquè a Catalunya algú va optar per bloc: 1* 2* 3* *4 *5 en comptes de la norma mundial de blog: 1* 2* 3* 4* . Curiós el cas de Niroblog , ja es veu que li passa, com a d'altres, allò de "querer dos palabras a la vez ... y no estar loco". L'explicació és que la pela és la pela i en català opta per bloc, però tot seguix com blog...
És una mica fals que a França funcioni el terme blogue ...Passa com aquí, que cohabiten, malament, les opcions blogue i blog. Blogue va ser un esguerro com aquí ho va ser voler dir-ne dip. Arreu, la norma és blog: Google. Résultats 1 - 10 sur un total d'environ 721 000 000 pour "Blogs" ( 1. 40 de la matinada del 25.1.2008).

Suposo que el divendres a Granollers els que defensen l'opció bloc ho explicaran ben argumentadament. Francament, tinc molta curiositat per veure amb quins arguments seriosos ho argumenten. Això espero escoltar i si puc, entendre, però dubto que em convencin.

El que tinc clar és que el fet que Vilaweb, i que la XTEC hagin optat pel terme "bloc" fa poc menys que impossible que hi hagi una acceptació de canvi cap al terme "blog". De manera que em temo que el debat, envoltat de mil retòriques, acabi servint només per mirar de justificar el perquè d'un error. Error al meu parer, és clar.

Tanmateix, ho vaig dir en algun lloc o a algú, quan es començaven a organitzar les Jornades que en aquest tema em guardava la carta de "rectificar", estratègia i actitutd de savis, sempre i quan em convencessin de veritat que calia aquest terme irregular i no el terme mundialment normalitzat.

Realment hi ha gent que prefereix parlar de blogger abans que dir blogaire.
D'altres prefereixen blocar a bloguejar. Encara com no van esguerrar també "post" i aquest terme no el van tocar.
He llegit molt poques Blocosferes ... potser perquè no n'hi ha cap. Hi ha la BloGosfera universal, com hi ha Internet i no hi ha Interxarxa.

Sap tothom, des de Primària, que en l'evolució de la llengua, la P tendeix a evolucionar cap a la B, de la mateixa manera que la C tendeix a evolucionar cap a la G, i la T cap a la D.
Fins i tot la llei d'economia lingüística -ecologia lingüistica també :-)- jugaria en el sentit d'una normalització mundial que ha estat violada innecessàriament.

Veurem què fa el temps, metàfora de la vida, que tot ho ordena i posa cada cosa al seu lloc, què decideix sobre aquest esguerro. De fet, vull dir els usuaris de l'eina, és a dir els blogaires o blocaires de la BloGosfera catalana, ben anomenada Catosfera.
Veurem què acaben triant i quin terme s'acaba imposant. Perquè seran ells i no Termcat, ni Vilaweb ni la Xtec qui imposaran llur opció, que a mi personalment no m'agrada i que considero equivocada. I greu que em sap no estar-hi d'acord!

Veurem qui acabarà tenint raó. I dic ben clar i català que si algun dia considero que anava equivocat, ho reconeixeré sense embuts i ho diré tan net com ara.
Avui per avui, no és el cas! Veurem si demà canvio de parer o em refermo en la meva opció.

Bones Jornades Catosfera 2008

___________


El fet que canviessin a darrera hora el programa previst i aquest debat quedés ajornat fins diumenge, em va impedir assistir-hi tal com hauria estat la meva intenció. Per sort tot va quedat gravat en diversos formats i assistents o no, en podrem gaudir les vegades que calgui des de casa. No és el mateix, però és el que més s'asssembla a haver pogut ser allà.

Algunes de les reaccions al
debat o combat blog/vs/blog,
moderat per Víctor Pàmies, les trobem justament en el seu blog Raons que rimen

_________________

8 comentaris:

Júlia ha dit...

Jo crec que no és un debat innocent, bloc respon a una falsa etimologia, i no em sembla adient. Es va intentar, sense èxit, vulgaritzar el terma dip i també bitàcola, això em sembla quan els castellans volien fer escriure güisqui. Coses de les patums lingüístiques i en el fons, amb perdó per la grolleria, i atenent al significat no masclista del terme: collonades...

Júlia ha dit...

Post potser no ho van tocar perquè en català tenim la post de planxar, encara que és un terme que es va perdent i com que de planxes se'n fan moltes...

Unknown ha dit...

M'agrada que tu també ho vegis així, amiga Júlia! A mi, tal com dic, m'agradaria saber com és que tot un Termcat no va afinar més des de bon començament i, més encara, perquè no ha afinat a mida que el fenòmen blog s'ha estès fins a ser el pa de cada dia arreu del món.
Allò de "no enmendalla", o el que és el mateix la persistència en l'anomalia, diguem-ho així, és el que no m'acaba d'entrar.

Però vaja, veurem qui acaba tenint més raó. Qui riu darrer riu dues vegades.
Si he de plorar ja ploraré! M'agradaria que els que ho veuen de diferent manera estessin disposats a fer el mateix. Granollers pot ser una bona ocasió per decidir en una direcció o en una altra.
Veurem què, qui, com, quan i perquè...
Fins demà.

Júlia ha dit...

Jo hi aniré dissabte pel matí, ja m'informaràs com va això de la batalla dialèctica sobre el terme...

Crec que tots aquests termcateros de fet són molt lluny de les noves tecnologies, i de tot allò que sigui novetat, més enlla d'usuaris d'ordinadors convencionals.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sani, sóc Pàmies, amb ES.

Contràriament al que opina molta gent jo penso que no és perdre el temps discutir sobre aquestes coses i que de qualsevol polèmica se'n pot treure un bon aprenentatge si es desenvolupa pels camins de la cordialitat i el respecte.

Quan he parlat d'aquesta qüestió, i haver fet de moderador d'aquest combat n'ha propiciat moltes, sempre he intentat plantejar unes quantes coses que cal tenir en compte:

1. No podem plantejar el debat en termes dels que s'equivoquen i els que tenen la veritat, dels que han de rectificar i els que poseeixen la veritat absoluta.

2. La llengua no admet una única solució per a cada dilema lingüístic. Prendre una resolució comporta valorar molts aspectes, no només lingüístics.

Acabo: En Bibiloni ha seguit tractant el tema i s'ha obert força el debat en el seu blog. Us remeto allà perquè seguim discutint quin és el millor terme per definir el weblog anglès.

Salutacions cordials des de Vallromanes

[Raons que rimen]

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Hola Víctor,
Acabo de posar la E a Pàmies. No em preguntis com hi va anar a parar la A allà! No ho sé. Disculpa.

Efectivament, res no és mesquí ni cap paraula indiferent...Totalment d'acord.
Precisament per això, no val a dir NOMÉS que és bo que hi hagi varietat ...

No m'agrada que em deixin viure amb la vida perdonada ... m'agrada viure sentint que tinc raó.

Quant al punt 1, tal com ho redactes -lleugerament manipulat- si ho planteges amb aquests termes tens raó tu.

"No podem plantejar el debat en termes dels que s'equivoquen i els que tenen la veritat, dels que han de rectificar i els que poseeixen la veritat absoluta."

Jo no sé d'on treus això de veritat absluta ... que no anomena ningú enlloc. En canvi sí que es pot parlar d'opinar sobre el que a mi em sembla un tria -la del TERMCAT- equivocada ... argumentant que m'huaria agradat més seguir una mena de regularització entenent com a tal la tria internacional, en comptes d'una tria irregular i minoritaria.

Fins aquí podrem estar d'acord?
Una modesta opinió. Tan inútil com vulguis, però la meva. Fins aquí d'acord?

Continuem:
No m'imagino el TERMCAT proposant l'alte terme ... perquè podria suposar un daltabaix econòmic per alguna empresa ...a la vegada que donaria peu a que es posés en entredit d'latres paraules.
Sembla que s'imposi triar com a mal menor persistir en ... com volsque ho diguem ... "la tria feta"...
Diguem-ho així.

Però si ho plantegem dient que gairebé sempre a la vida cal triar entre dues opcions, potser estaràs d'acord amb mi que, aquest és el tema :cal triar una de les dues paraules .




Si, cal optar per una i descartar l'altra.
Després pots escriure un llibre sencer explicant que també hi ha una altres opcions ...La resta és bona educació o reflexió educada o lingüística comparada o lingüistica i economia, assaig científic o literatura.

Tu tens un blog o un bloc, un blocg i blogc, Víctor?
Pots explicar clar i net en funció de què o de qui t'has decidit per una paraula o per l'altra?

A la meva coseta esquifida però viva, jo n'hi deia i n'hi seguiré dient BLOG.

Unknown ha dit...

Víctor,

Otrosí:

"En aquest país els qui fan o llegeixen blogs estan dividits en dos blocs: el bloc dels partidaris de bloc i el bloc dels partidaris de blog. I la situació és difícil de desblocar. L’origen del fet és que el Termcat, que és una institució científica, va actuar més amb una orientació diguem-ne extralingüística (ells en diuen sociolingüística) que amb una orientació lingüística i va optar per bloc a partir de l’opinió, o potser de la voluntat, d’alguns sectors de la xarxa que havien promogut —no precisament a partir del rigor lingüístic— el caprici del bloc amb c. Gran error . El Termcat devia calcular que tothom diria amén i aquí s’acabaria tot. Però a mesura que el temps ha anat passant els usuaris i defensors de la grafia blog han pujat com l’escuma de la llet quan bull".

La negreta a Gran error és meva.
La frase de Gabriel Bibiloni.

Combat a la Catosfera 28 de gener de 2008
http://bibiloni.cat/blog/?p=363


Sani afegiria: i com que expliquen perquè trien blog i tenen la llei d'economia lingüística i la llei de la regularitat a llur favor ... ja veurem qui els fa canviar d'opinió.

Això. Ja veurem.

___________