3.12.07

Punt de vista macroeconòmic sobre la Educació

Espero que siguem capaços de trobar entre tots les set errades del text, perquè aquest punt de vista sembla totalment esgarriat, propi de gent antisistema amb pinta d'anar flipada ...
No pots ser d'altra manera, perquè com veureu, si a més de ben trovato fos cert ... llavors fóra terrible, esfereïdor, orwellià!

La referència és a la revista electrònica de la Universitat Abad Oliva CEU, on el professor Javier Barraycoa opina sobre el llibre La escuela de la ignorancia , de Jean-Claude Michéa (Acuarela Libros, Madrid, 2002. 101 págs.)

i entre d'altres coses diu això:

"A la larga, el sistema económico no podrá absorber una masa de ciudadanos
bien preparados. La escuela de calidad es necesaria, pero para unos pocos. El
resto del sistema educativo es mejor que no funcione. La conflictividad derivada
de un sistema educativo generalizado y de alta calidad no podría ser soportada
por el sistema económico, donde muchos individuos bien preparados deberían
competir por muy pocos puestos de trabajo. Mejor dejarlo todo en manos del
darviniano sistema de selección natural y que de un sistema educativo mediocre
emerjan por sí mismos los pocos ejemplares excelentes que necesitará el sistema.
La educación universal y de calidad no es un objetivo político. Estos argumentos
no son política ficción, antes bien se desprenden de los documentos antes
mencionados y corresponden a las elites económico-políticas de la
globalización."

A La pastilla roja: Software libre & Educación ho veuen així :

"Inquietante la teoría conspiratoria de la escuela de la ignorancia de Jean-Claude Michéa (...)

El resumen es escalofriante:
• El sistema educativo moderno no está funcionando porque a determinadas oligarquías ven como una amenaza que las masas desarrollen inteligencia crítica. Prefieren gente con tendencia a creerse las explicaciones simplistas de las cosas.
• Las personas con mayor nivel de formación no quieren que el populacho tenga acceso a la educación de calidad y empiece a competir por los puestos de trabajo antaño reservados a los hijos de padres adinerados que podían costearse la educación.
• Interesa producir consumidores hedonistas e inmaduros que no traten de atentar contra la jerarquía establecida. Yo creo que es cierta la cita de Jacques Attali respecto de que subsiste una herencia cultural originaria de la edad de las hambrunas, que tiene tendencia a tratarlo todo como un recurso limitado. Una mentalidad propia de cuando había que racionar el pan y el aceite, y, más tarde, el espectro radioeléctrico.

Este paradigma percibe los puestos de trabajo como algo limitado, cuando en realidad se pueden crear más, percibe el conocimiento como algo 'a repartir' a pesar de los antaño inimaginables progresos de los últimos siglos. Dicen que hasta la honra perciben como algo limitado, por aquello que a menos honroso que seas tu, más lo seré, comparativamente, yo mismo, y por eso hacen campañas políticas basadas sólo en descalificar al otro.Los intentos (más que evidentes por doquier) por manipular y controlar la cultura son un crimen, porque robándole a la gente su juicio crítico se les priva de la libertad, de la misma libertad que ha costado milenios y ríos de sangre."


Esperem que tot plegat només sigui d'un exercici d'estil com alguns dels que darrerament corren per la catosfera 1* 2* 3*, que només sigui una broma retòrica passatgera.
Si no, aneu resant això: "Sant Just, Sant Marc, Santa Creu, Santa Bàrbara! No ens deixeu !"
;-)

2 comentaris:

Júlia ha dit...

Hi ha moltes teories sobre el tema, en el fons, per desagradables que resultin moralment, poden, fins i tot, tenir unes espurnes de lucidesa que caldria acceptar, per evitar-ne les conseqüències funestes. He llegit en algun lloc que, en un futur, la discriminació no serà per sexe, raça, religió, sinó entre els millors -entesos per 'millors' els que se'n surten, els triomfadors, els que guanyen diners- i la resta, la mediocritat empobrida que subsistirà de forma precària. Certament, la idea d'una escola igualitària va de baixa, no tots som iguals ni podem fer el mateix, això, segons com, comporta un cert grau de mala consciència. Ara bé, els 'millors', des d'un punt de vista més ètic pot ser que no guanyin diners, si són persones generoses, justes, filantròpiques.

Un altra tema és que vam viure una època en la qual s'assegurava que calia treballar 'd'allò que t'agradava', creant falses espectatives, com sol passar també, en un altre àmbit, amb les relacions sentimentals. Això fa que -ja no tant- que una persona amb carrera universitària hagués de treballar en 'una altra cosa', de menys categoria, li provoqués una immensa frustració, molt sovint. Crec que molts joves han superat, a la força, aquest sentiment.

Hi ha feines que la societat ha assenyalat com a poc dignes, que les valora -i paga- poc, són les que fan els immigrants de darrera fornada, generalment. De forma paradoxal, son imprescidibles:
-Tenir cura de gent gran i malalts.
-Neteja domèstica.
-Construcció...

Aquest estat de coses no crec que canviï, de moment. Aquella odiosa frase de 'guanya mens que una dona de fer feines' encara sura per la nostra societat, incapaç, a nivells de classe mitjana, de fer-se les feines i tenir cura dels seus vells. Encara es protesta -fa quatre dies vaig sentir una conversa- quan una senyora de la neteja demana augment de sou, mentre que s'accepta l'exagerat cost de, per exemple, una hora de lampista.

Les lectures a nivell macroeconòmic poden resultar molestes però crec que també s'han de fer, ni que sigui per criticar-les i valorar-les.

Crec que tot plegat passa per dignificar qualsevol feina, potser no serà possible econòmicament, però sí en consideració social, atenent al seu valor -també- moral i cívic. O higiènic.

Anònim ha dit...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.