16.9.07

Sobre les veritats | Blocomentari |

Blog: La panxa del bou
Autor/a: Júlia Costa
Post: Sobre la veritat ... relativa
Comentari: Sobre les veritats ...
Blocomentari


Sani Girona Roig ha dit...

Chère Júlia,
Jo també hi tinc la meva fixació amb la idea de "la veritat". Fins al punt que a la pàgina d'entrada de la meva web profesionnal, Pages du FLE, hi tinc tres citacions: Dues de falses i una de vertadera !!!

La bona és la d'en Baudelaire, que ens aconsella que siguem sempre poetes, fins i tot fent prosa... Me la vaig agafar pel meu compte i me la vaig fer "meva" de tant bonica com és.
Les altres dues ... me les vaig inventar jo mateix i les hi tinc escrites com si formessin part d'un poemari (ara confesso aquí que és apòcrif) titulat Poèmes de l'optimisme bleu:

"Bien nommer les choses ajoute au bonheur du monde", n'es una.
"Malheureusement, toute vérité en cache toujours une autre" és l'altra.

Ja ho veus, això diu el molt que m'angoixa que hi hagi massa veritats per a un mateix fet, objecte o idea ... I és aquesta polisèmia de la veritat el que em fa pensar que no hi ha manera d'entendre'ns bé objectivament, només ens podem entendre per aproximació. Per això també, sovint, les veritats dels altres són per a mi mentides o veritats a mitges, que pel cas és el mateix.
Cal tenir-ho present a l'hora de parlar i d'escriure i de llegir les veritats dels altres ... Això sense comptar amb el factor evolutiu de la veritat ... que és el que acaba fent vessar el got: les veritats d'avui poden ben ve ser les mentides de demà, i viceversa. Els darrers grans descobriments en els camps de l'Antropologia, la Física i la Biologia ens tenen acostumats a desconfiar sistemàticament i per sempre més de les Grans Veritats. Senzillament, són falses i no hi ha un pam de veritat enlloc.
Ergo ...cal que ens ho prenguem tot amb una certa calma.
És curiós constatar això que expliques perquè a mi l'edat em perjudica força en el sentit de fer-me més segur de les meves veritats, és a dir més intransigent. =:-(
Jo per caràcter voldria que això anés al revés, que ho relativitzés tot més, i que m'apliqués "de veritat" el consell de la calma ... però el cor va per un camí i el cervell n'agafa un altre.
I m'he de fotre!
Cuida't.
Sani

3 comentaris:

Júlia ha dit...

Molt interessant aquest espai de blocomentaris!!! De tant en tant, però, l'hauràs d'alternar amb l'antiga creació pròpia o no et podrem comentar, encara que sempre es poden, també, comentar els comentaris.

Júlia ha dit...

...els comentaris comentats. He, he.

Unknown ha dit...

Creativitas creativitatis et omnia creativitas ;-))) Per Toutatis!

Amb conyes o sense, si tothom ho apliqués (tal com jo deia, espero que inventin una utilitat que ho permeti fer sense perdre-hi massa temps) això facilitarà la feina als compiladors d'obres completes ...com la teva o la meva (salvades totes les abisals distàncies)...

Tal com deia, és l'aplicació de la idea de concentració versus dispersió.
I fa bona l'excepció a la norma que assegura que calgui dividir per vèncer ;-)
Bises