20.3.08

Absurditis. Diccionari de paraules cultes i infreqüents

Tots sabem que la llengua és fonamental i que els diccionaris en són les catedrals.
M'ha fet gràcia trobar a Internet un nou temple del que en desconeixia l'existència.
Absurditis. Vos délires font désordre

Un passeig pels seus passadissos i criptes ens fa adonar aviat de la immensitat del tresor que hi alberga.
La salutació, escrita en lletres d'or diu així:

"Tu entres dans le temple de la grandiloquence, le sanctuaire de la frime verbale, le recueil du savoir rhétorique. Ici sont concentrés les mots qui ont le double avantage d'être peu usités sans pour autant être obscurs ou inutiles. Ici, pas de logomachies, de salmigondis ni de mots sibyllins mais une pléthore de mots irréfragablement intéressants qui te permettront de soliloquer avec grâce devant ton PC ou de faire le matamore devant tes proches."

"Amic, entres [per voluntat pròpia, allà tu! ;-)] en el temple de la grandiloqüència, en el santuari de l'excessivitat verbal, un recull del saber retòric. Aquí es concentren totes les paraules que disfruten del doble avantatge de ser poc usitades sense ser completament abstruses o inútils. Aquí no trobareu pas logomàquies ni salmigòndies ni paraules sibil·lines, sinó una plètora de paraules irrefutablement interessants que us permetran de compondre encantadors soliloquis amb el vostre ordinador o de fer de Senyor Ferrerons amb els vostres amics i familiars "
En poques paraules, és un diccionari de sinònims especials de paraules ja força infreqüents ... i com a tal, -poca broma- una font suc i saba lingüística essencials.
Dosi recomanada: dues o tres paraules al dia, per via tòpica.
Implementació: es recomana inserir-ne a dojo, - sempre que es pugui o forçant el context si cal-, en les futures redaccions blogueres, per tal de salpebrar més eficaçment tots el escrits i fer-los més expressius, més precisos i lluïts i/o divertits.

Desaconsellat a tota persona amb domini lingüístic encara poc madur o amb sentit de l'humor poc desenvolupat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

I una base de dades així no faria més bon servei en una llengua com el català?
Salut!

Unknown ha dit...

Oh I tant que sí! Només cal fer-ho! Jo sempre dic que està TOT per fer o per refer. De vegades n'hi ha prou amb començar-ho... i després sempre hi ha algú que ho continua ...
He anat veient que moltes coses necessiten una embrazida inicial, a partir de la qual, ni sigui per portar la contrària, hi ha qui s'apunta a donar-hi alguna mena de continuïtat.

En anglès existeix -el tinc a casa- un diccionari molt semblant
The Quintessential Dictionary, de I. Moyer Hunsberguer i no m'estranyaria gens que aquest Absurditis hi poués més d'un terme.

En català?
Això fóra cosa d'un encàrrec d'algun professor de llengua en alguna facultat fet a un grup d'estudiants universitaris...

Es tracta de fer una cerca a Google, trobar les adrelecs dels caps de departament de Català i donar-los la idea.
Amb això ja hauríem fet el fet... ja resta és cosa de qui s'hi vulgui apuntar. Ep em sembla!
Bona Pasqua.